Runa

FRAVÆRSGRENSEN, HVORFOR ER JEG SÅ UENIG?

 • Publisert: 13.05.2016, 13:41
 • Kategori: Let's talk
 • Denne "elevstreiken", er noe som jeg støttet fult - ikke fordi jeg er lat, ikke fordi jeg skulker, men fordi her er for få kompromiss til at jeg kan bli ENIG i dette her.  De siste årene har statistikken på elever som dropper ut av videregående blitt høyre, statistikken på de som skulker er også enda høyere. Hensikten med denne "fraværsgrensen" er såklart å unngå nettopp dette, unngå at folk skulker fordi reglene blir strammet inn, vil du gå skole så må du vise det med oppmøte så og si hele året. Vil du unngå å droppe ut, må du faktisk ha rammer/regler som tvinger deg - slik fungerer det tydeligvis i dagens samfunn.

  Har jeg forstått riktig når jeg sier at for å få gyldig fravær, så må man faktisk gå ned på legen og vise arrene du har på armen? Må du spy på hun som sitter i skranken på legesenteret? Må du måle feberen din og vise til lærer? Ett fenomen på barne- og ungdomsskolene, er MELDINGSBOK - haha, du kjenner den gjen? Yess, fordi dersom ikke en hjemmenfra skriver at "per er syk" eller "trine er ikke i form", så fikk du antagelse om å skulke med mindre du senere kom med melding hjemmenfra. Dette er en ordning jeg tenker alle som bor hjemme og er ihvertfall under 18 år skal kunne benytte seg fra, er liksom ikke foreldrene troverdige nok lenger for politikerene når vi sitter hjemme under 18 år under føresattes tak? 

  Fraværsgrensen er ikke for de som sliter hjemme, sliter med skole, mobbing eller livsgnist - den er for dem som er "for kule" som jeg liker å kalle dem, den er for de som "ikke orker skole", og som da skulker skolen fordi "why not?". Problemet mitt, det som gjør at sinnet mitt koker over på alt og alle, er at her er for få kompromiss! Når jeg hadde problem før, var jeg hjemme. Mine problem startet i 5/6 klasse, og først i tiende ble jeg nærmast tvungen ned på lege for å "prate og fikse problem", du blir tvunget til lege, til bup, til psykolog og til regelmessige sjekkkinger - om du sitter hjemme med enten  kutt eller problem som folk vet om, så kan du ikke lenger gjøre det som var din veg ut - din pause, og dem som er alene? De er alene for en GRUNN. Han som sitter bakerst i klasseromme men som aldri dukker opp, vell han dukker ikke opp fordi det er "så kult" å skulke, fordi han antar all baksnakkingen. Han dukker ikke opp for en GRUNN, de som er hjemme er ikke så domme som andre tror. Er man alene, vil man jo helder ikke søker hjelp! Man greier ikke det.. Skal du velge mellom å fortelle alle om problemene dine til en psykolog, eller skal du miste karakteren din i naturfag? "mehh, får bare 2'ere i naturfag, kan like godt ligge hjemme og råtne opp".

  DETTE er problemet! At fraværsgrensen vil bli en hindring med mindre her kommer flere kompromiss!


  HVIS HER SKAL VERE FRAVÆRSGRENSE, BURDE HER VÆRE "SYKEGRENSE" OGSÅ. Fraværsgrensa kan gå på 10% "mindre troverdig" men gyldig fravær eller noe annet jalla, mens vn ii også får en mulighet til SYKEGRENSE - jeg vet ennå ikke helt hvordan jeg vil ordlegge meg, men dersom vi fikk 15/20% til å være syk, der mamma kan skrive i meldingsboka - så ville dette hjulpet mer enn litt, nok til at flere ungdommer kan bli mer enig denne fraværsgrensen - fordi det er VI som går på skolen,VI som vet hvor skyhøge krav som kan dukke opp, og igjen: Det er VI som vet hva som foregår på skolen, ikke alle som jobber, sitter hjemme eller som underviser - en lærer ser ikke alltid om du er lei deg, sliten, syk eller om du blir mobbet. Veldig få ser dette. Og da synest jeg at om man knekker sammen, må man kunne få være hjemme - ikke fordi man er lat, men fordi noen ikke klarer å bli tvunget ned på bup, noen vil ikke være "sladrehank", men alle vil fullføre skolen, hvis ikke hadde man ikke dukket opp i det hele tatt. Her snakker vi om å fremme psykisk helse... og det som skjer er skyhøye krav til karakterer, og en grense på fravær? wow....

  Hvis noen tenker at "oi, 10% er jo faktisk mange dager - nærmere 5/6 dager", så kan det sikkert stemme for noen - mens for andre stemmer ikke det. Jeg går BUA, og har PTF (prosjekt til fordypning) en hel dag når vi har dette faget, dette vil si 8 skoletimer. Vi har 253 timer i året i ptf, og 10% av dette er 25 timer.
  Hvis jeg er syk, eller dropper ut 3 små dager, så får jeg ikke vurdering i PTF. Det er det som er så sykt!

  10% kan i noen sammenhenger være nok, mens i andre fag er det rett og slett ALTFOR lite. Sorry, men de som ikke forstår dette... de burde få mer empati for dem som har problem med å komme seg til skole, eller for dem som har mer fravær enn "tillat". 

 • Publisert: 13.05.2016, 13:41
 • Kategori: Let's talk
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  hits